Gerhard Richter i Neue Nationalgalerie

En af  Tysklands kendteste nulevende kunstmalere – nogle mener den kendteste – Gerhard Richter fyldte den 9. februar 80 år.

Han hyldes med en stort anlagt retrospektiv udstilling på Neue Nationalgalerie. Museet er gået sammen med Centre George Pompidou i Paris og Tate Modern i London om at få udstillingen realiseret. Udstillingen vises i Berlin indtil 13. maj i år, hvilket betyder, at jeg får mulighed for at se den på min næste Berlin-tur. Det vil jeg nok benytte mig af, for jeg kan godt lide denne maler. Det at han spænder over både helt klassiske  figurative værker og en grænseløs afprøvning af maleriets muligheder. Og dertil kommer hans samfundsmæssige, kritiske engagement.  Jeg mener helt bestemt at kunne huske, at jeg har stået overfor nogle af hans værker på kunstmuseet i Aalborg, da “vi” lånte nogle store malerier fra Peter Ludwigs samling.

Udstillingen på Neue Nationalgalerie består af omkring 140 malerier og 5 skulpturer. Så her har de helt sikkert også lånt fra nær og fjern. Det er Verein der Freunde der Nationalgalerie, (Neue Nationalgaleries venneforening) der har gjort det økonomisk muligt at gennemføre den store udstilling, som også breder sig til Alte Nationalgalerie, hvor serien på femten malerier med titlen 18. Oktober 1977 vises i hele udstillingsperioden. Titlen refererer til den nat, hvor RAF-terroristerne Gudrun Ensslin, Andreas Baader og Jan-Carl Raspe døde i fængslet Stuttgart-Stammheim, Richter malede billederne i 1988.

Til udstillingen udgives kataloget Gerhard Richter Panorama,  304 sider. Det kan bestilles online fra nedennævnte hjemmeside, men selvfølgelig også købes i museumsshoppen.

Kigger man ind på hjemmesiden for udstillingen, vil man se at der kommer endnu en udstilling i Berlin med Gerhard Richter, nemlig en udstilling med hans tegninger på me Collectors Room Berlin.

Og det er en rigtig god idé, at kigge ind på hjemmesiden for Neue Nationalgaleries Gerhard Richter udstilling. For her kan I læse meget mere om udstillingen og se alle praktiske oplysninger som f.eks. åbningstider og tidspunkter for offtentlige rundvisninger i udstillingen (tilmelding tilrådes). I kan også se oplysninger om workshops for børn  og tilbud til skoleklasser. Og ikke mindst kan I booke billet på forhånd. Det vil jeg gøre, for der er ingen tvivl om, at denne udstilling bliver et tilløbsstykke.

Gerhard Richter på Neue Nationalgalerie

Skriv gerne en kommentar