Genforenings minder

I går var det jo så selve Genforeningsdagen og 25 års festligholdelse. Jeg var ikke til den store folkefest ved Brandenburger Tor, men alligevel kom dagens tema til at farve min dag – mere eller mindre tilfældigt.

Da jeg skulle omkring Hauptbahnhof valgte jeg efter en pludselig indskydelse at gå fra Hauptbahnhof videre til Deutsches Historisches Museum, hvor jeg ville se de to særudstillinger 1945 Niederlage. Befreiung. Neuanfang og Alltag Einheit. Porträt einer Übergangsgesellschaft. Mere om dem senere.

Jeg gik ned til Invalidenstrasse og der var et skilt som viste Friedrichstrasse 1,3 km. Fint, tænkte jeg – det bliver en fin spadseretur. Den blev så lidt længere, for på en eller anden måde forsvandt både pejlemærket Fernsehturm og retningen til Friedrichstrasse. Så det blev hele Invalidenstrasse fra ende til anden. Så var det, at jeg undervejs stødte på en mindesten for det første flugtoffer fra DDR. En ung mand, skudt i vandet af det øsstyske grænsepoliti.

 

Foto: Kirsten Andersen

 

Videre på turen kom jeg til dette hus, som måske i anledning af 25 året havde fået sit flotte facademaleri med dette stærke udsagn: “Menneskelig vilje kan flytte alt. Dette hus stod tidligere i et andet land”.  Jo, genforeningstemaet er overalt i byen i denne tid.

 

Foto: Kirsten Andersn

Og så kom jeg til DHM, hvor jeg blev taget godt imod og vejledt og jeg nåede hurtigt at se begge de nævnte udstillinger. Det blev dog hurtige gennemsyn, for der var spækket med mennesker. Der er museumsfest i disse dage, så alt var gratis, entré, rundvisning og audioguides. Jeg tog en audioguide til udstillingen om genforeningen, men kunne ikke helt koncentrere mig iblandt alle de mennesker. Jeg vil dog gerne anbefale udstillingen, som berører alle de områder, hvor befolkningen blev berørt i deres hverdag som en følge af genforeningen. Der er  i hver afdeling af udstillingen en interaktiv station, hvor man kan foretage sig et eller andet i relation til temaet.

Udstillingen om krigsafslutningen var meget flot sat op med et centralt rum og derud fra strålede flere rum – et for hvert land i Europa, som var besat af Tyskland eller var allieret mod Tyskland. I rummene bliver det fortalt og illustreret, hvordan landene kom videre efter krigen. Der er også et rum for Danmark og der hoppede jeg lige med på rundvisningen – det var en speciel oplevelse at stå og få fortalt sin lands historie på et tysk museum af en guide, som talte engelsk. Denne udstilling kan varmt anbefales – og i dag er det altså helt gratis. Se mere på http://www.dhm.de/kalender/museumsfest.html

Skriv gerne en kommentar