Fritz Langs lange Metropolis på Berlinalen 2010

Filmmuseet i Berlin er, som I måske husker, mit yndlingsmuseum i Berlin. Derfor fangede det mit øje, at se Berlinonline skrive på deres hjemmeside, at Fritz Langs Metropolis  i forbindelse med Berlinalen 2010 skal vises i restaureret og komplet udgave på en galaforestilling i Friedrichstadt-Palast den 12. februar. Forestillingen transmitteres til et stort lærred på Brandenburger Tor, og det kan overværes gratis af dem der er så heldige, at kunne få den oplevelse med.

Filmen Metropolis fra 1927 kræver vel ikke nogen nærmere præsentation. Læs evt. mere på Wikipedia. Men det interessante ved den forestående fremvisning er, at det er en verdens-repremiere på den uforkortede film. Da filmen kom frem var den ikke særlig populær, og det var ved at ruinere UFA-filmselskabet. Man prøvede derfor med en forkortet version, ligesom den blev vist i Amerika. Det gik nu ikke bedre. Med tiden forsvandt originalfilmen i den fulde længde (204 min.) i Tyskland og man troede den var tabt for evigt. Men i 2008 fandt man i filmmuseet i Bueons Aires filmen i fuld længde. Der er jo næsten som at læse Paul Austers Book of Illusions (som jeg varmt kan anbefale). Den originale Metropolis blev restaureret – ligesom originalmusikken til filmen også er blevet rekonstrueret. Og mon ikke den skal spilles til Berlinale-forestillingen? Læs mere om restaureringsarbejdet i en pressemeddelelse fra februar 2009 på Murnau Stiftelsens hjemmeside.

På filmmuseet kan man se flotte og kæmpestore billeder af kulisserne til Metropolis og se uddrag af filmen på en hel væg fyldt med skærme. Det er meget imponerende. Den 12. februar er det altså Brandenburger Tor, der skal agere storskærm.

Skriv gerne en kommentar