Friedrich der Grosse Special

Rytterstatuen på Unter den Linden. Foto: Kirsten Andersen

I dag, den 24. januar er det 300 år siden, at Friedrich der Grosse – ham vi kalder Fredrik den store – blev født (1712-1786). I den anledning holdes officiel Festakt i Konzerthaus på Gendarmenmarkt i dag kl. 14.00. Her vil både Regierender Bürgermeister Klaus Wowereit,  Ministerpräsident for Brandenburg Matthias Platzeck og Bundespräsident Wulff tale. Desuden vil Georg Friedrich Prinz von Preußen (tipoldebarn til Kejser Wilhelm II) tale. Den engelske Preussen-ekspert Prof. Dr. Christopher Clark holder foredrag om fødselaren og Staatskapelle Berlin sørger for den musikalske underholdning. Det ser ud, som om det kun er for indbudte gæster, men man kan alligevel kigge med. RBB sender direkte fra festlighederne.

 

Biografi. I Berlins gadebillede møder vi frem for alt Fredrik den Store i form af rytterstatuen på Unter den Linden, hvor han kommer ridende fra Brandeburger Tor mod Alexanderplatz. En udførlig biografi om Fredrik den store kan I finde så mange steder, så det vil jeg lade være op til jer selv (men vil alligevel hviske jer i øret at den tyske Wikipedia har en fremragende artikel om ham). Her skal blot kort nævnes, at han var konge af Preussen 1740-1886, (Preussen var ikke det samme som Tyskland nu, men et fyrstendømme blandt mange i det område, der nu udgør Tyskland). Fredrik den Store var en højst dannet person og var interesseret i filosofi og musik. Han førte et beskedent hof i modsætning til den ødselhed, der var almindeligt hos barokhoffer. Han inviterede personligheder fra Europas oplysningsbevægelse – heriblandt Voltaire –  til sit hof og førte Preussen bort fra enevælden og ind i oplysningstiden.  Under hans regeringsperiode var Preussen f.eks. et af de første fyrstendømmer, som afskaffede tortur og indførte almen skolepligt.  Fredrik den Store var samtidig en hensynsløs statsmand, og bragte med sin krigsførelse landet  i ruin. Men han forstod på en enestående måde også at lede genopbygningen af landet. (kilde: Christoph Parry: Menschen, Werken , Epochen. Eine Einführung in die deutsche Geschichte). Dette er jo alt sammen noget, man nok kan forstå kan være med til at opbygge en myte om en person. Dette mytestof er i Tysklands historie blevet både brugt og misbrugt, bl.a. brugte nazisterne Frederik den Store i deres propaganda.

300 års dagen bliver fejret i Tyskland og ikke mindst i Berlin hele året. Jeg har tidligere været inde på det her på siden.  Det vil være helt umuligt at remse alle arrangementer op, så I får her kun dem, som jeg er stødt på lige nu.

Udstilling. Stiftung Preussische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg (SPSG) fejrer den gamle med en kæmpe udstilling fra 28. april til 28. oktober – det er nok et af de arrangementer, man skal tage med. Udstillingen vises på Neues Palais i Potsdam – slottet, som Fredrik den Store selv byggede. Over 6000 m² og 70 rum (nogle åbnet for offentligheden for første gang) fortælles om preusserkongen under 12 temaer. Og nu kommer det til at passe med at berlin-nyt.dk drager på studietur lige på det tidspunkt, hvor udstillingen åbner, så det skal vi have med. Og jeg vil i hvert fald hen at se gravstedet og se, om det er rigtigt at der lægges kartofler der for at takke Fredrik for at han udbredte kartoflen i Tyskland…. Læs om udstillingen på SPSG’s hjemmeside og læs om alle arrangementerne på http://friedrich300.eu/

Film og teater. Fra 1.  juni og måneden ud præsenterer Spotlight Musicalproduktion musicalen Friedrich. Mythos und Tragödie. Den spilles i  Metropolis Halle i Babelsberg. Læs mere om musicalen på Spotlight-musical.de. Det vil nok også være en oplevelse at se den. Jeg minder også lige om, at det helt nye dokudrama Friedrich – Ein deutscher König ligger på ARD’s mediatek, hvor man kan se den i sin fulde længde. Og ARD’s hjemmeside har i øvrigt meget materiale om Fredrik den Store i anledning af 300 året. Filmmuseet i Potsdam viser lige nu og indtil 3. marts en udstilling om Fredrik den store i film Der Falsche Fritz. Se http://www.filmmuseum-potsdam.de/html/de/432-0.htm.

Musik. Fredrik den Store var som bekendt også komponist og fløjtespiller. Philharmonie fejrer derfor også fløjtekongen med en koncert i aften  den 24. februar kl. 20. Der spilles værker fra Fredrik den Stores hof og der læses uddrag af hans brevveksling med Voltaire. Det er Berliner Barock Solisten og Akademie für Alte Musik Berlin, der spiller og to af Tysklands bedste skuespillere, Burghart Klaußner og Armin Mueller-Stahl, der læser op og forbinder musikken. I kan købe billetter på Philharmonie Berlins hjemmeside – men I kan også se koncerten hjemme i sofaen, det er en af de koncerter, der bliver transmitteret live – jeg kunne godt finde på at købe en digital koncertbillet. Det kan man gøre på hjemmesiden for The Digital Concert Hall.

Endelig skal jeg nævne at Lange Nacht der Museen den 28. januar selvfølgelig drejer sig helt og holdent om Friedrich der Grosse. Jeg skriver mere om det, men I kan også selv læse om det på Lange Nachts hjemmeside.

I kan jo selv søge videre efter begivenheder i anledning af 300 året – jeg vil tro det bliver svært at komme udenom i Berlin i år. Men det vil vi jo heller ikke… Måske jeg lige skulle nævne, at man kan blive vist rundt i byen af Fred’rik den Store – læs mit tidligere indlæg derom.

Skriv gerne en kommentar