Frederik den stores porcelæn

På Schloss Könenick vises indtil 28. oktober en udstilling med Frederik den Stores porcelæn.

En af Frederik den Stores forfinede interesser var hans nærmest lidenskabelige forhold til porcelæn. Han overtager i 1763 porcelænsfabrikken i Berlin og giver den sit kongelige mærke. Fabrikken havde eksisteret som privat foretagende siden midt i 1700-tallet med kongen som den største kunde. Under 7 års krigen bliver der ikke så meget råd til porcelæn som til krudt og det gik lidt skidt for fabrikken.

Da krigen er slut og Frederik igen kan begynde at kigge på porcelæn, overtager han så fabrikken og begynder at få produceret porcelæn til sine slotte – ikke mindre end 21 forskellige servicer. Til slottet i Breslau bestod stellet af mere end 160 dele.  Jeg har set nogle billeder af porcelænet – og hvor er det flot. Kongen var selv med til at bestemme designet og farverne og det er ofte tilpasset slottenes interieur. Det skulle være særlig tydeligt at se ved porcelænet til Schloss Köpenick.

Læs mere om udstillingen på hjemmesiden for Staatliche Museen zu Berlin – hvor man også lige får et glimt at det flotte Breslau-stel. Klik på Bildergalerie og klik på det lille billede, så skal I bare se. Det giver godt nok lyst til at se mere!

Se også hjemmesiden for  Schloss Köpenick, der nu fungerer som museum for kunsthåndværk.

Den kongelige porcelænfabrik eksisterer stadig og har en rigtig flot hjemmeside http://www.kpm.de/default.aspx, hvor I kan læse meget mere om fabrikkens historie. Der er udstillings- og formidlingsvirksomhed på det sted, hvor fabrikken lå i Frederik den Stores tid, og her kan man få en rundvisning med Frederik den store som tema. Den finder sted hver fredag. Læs mere om dette her https://www.kpm-store.com/kpm-welt-fuehrung.

Skriv gerne en kommentar