Frederik den store på DHM

Siden den 21. marts har udstillingen om Frederik den Store været at se på Deutsches Historisches Museum, og den bliver der til den 29. juli. Det er som bekendt 300 året for Frederik den stores fødsel i år, jeg har tidligere skrevet om film og udstilling i Potsdam i den anledning.

Som det altid er tilfældet med DHM’s udstillinger, så er der lagt en interessant vinkel på. Som udstillingens undertitel “verehrt, verklärt, verdammt …” antyder, så har der været forskellige samfundsmæssige, kunstneriske og politiske fremstillinger af preusserkongen. Han gælder for at dele oplysningstidens tanker, han var nationalidol i kejserriget, stod som symbol på gamle værdier og orden i Weimarer Republikken og nazisterne brugte ham i krigspropagandaen. Det gjorde, at han efter 1945 blev gemt lidt hen i mørket både i DDR og i Vesttyskland. Men i vor tid kan man godt igen interessere sig for hans intellektuelle og kunstneriske kvaliteter. Han er blevet det, man kalder en myte. Og alle, der har været i Berlin, ved også at han igen bruges i turistmarkedsføringen af byen.

Udstillingen viser i 13 afdelinger alle de forskellige opfattelser og udlægninger af Frederik den Store. Der er omkring 450 udstillede genstande. Hvis I insisterer på hele udstillingen, så læg en frokostpause ind. DHM har en ganske udmærket restaurant.

Læs mere om udstillingen på DHM’s hjemmeside.

I Zeughauskino (museets biograf) vises en filmrække om Frederik den store i april måned. Se programmet her.

Skriv gerne en kommentar