Fotos af Barbara Klemm på Martin-Groupius-Bau

I den nye MuseumsJournal omtales udstillingen Barbara Klemm Fotografien 1968–2013 på Martin-Gropius-Bau. Den vises helt frem til 9. marts i år, så jeg vil lige gentage min omtale fra november sidste år.

Som dansker er man måske (som jeg) ikke stødt på navnet Barbara Klemm før. I Tyskland vil fotografen nok være kendt af mange, for hun har i en årrække fotograferet til FAZ’s magasin Bilder und Zeiten. Knap en tredjedel af udstillingens 300 billeder er netop fotografier til artikler i dette magasin, så den del af udstillingen vil samtidig være et tilbageblik i Tysklands historie i perioden fra 1968 og frem. Her får vi bl.a. et gensyn med studenteroprøret, det delte Tyskland og genforeningen. Barbara Klemm betegnes i udstillingsomtalen som en af Tysklands bedste pressefotografer og det fortælles, at det er karakteristisk for hendes fotografier, at det ikke er sensationen, der er det vigtigste i billederne, men snarere den diskretion, respekt og deltagelse hun altid har med i sin fotojournalisme. Hvis man ser udstillingsomtalen på Berliner Festspieles hjemmeside (det er BF, som står for udstillingerne i Gropius-Bau), og hvis man kigger på billedet af Willy Brandt og Leonid Breschnew, forstår man, hvad der menes med den beskrivelse af Klemms specielle metode.

Barbara Klemm er også kendt som en dygtig portrætfotograf. Hun har fotgraferet mange kunstnere, og jeg tror alligevel nok, at mange danskere kender hendes portrætter af Mick Jagger og Alfred Hitchcock. Andre kendte personer, man kan møde på billederne i udstillingen er Janis Joplin, Andy Warhol, Neo Rauch, Gerhard Richter, Richard Serra, Friedrich Dürrenmatt, Thomas Bernhard, Herta Müller og Joseph Beuys.

Et andet afsnit af udstillingen viser Barbara Klemms optagelser af hverdagssituationer og gadebilleder rundt omkring i verden. Dem kan man også se nogle enkelte af på ovennævnte hjemmeside. Det er er meget flotte optagelser, og de er som Klemms fotografier altid er, i sort hvid. Det giver, synes jeg, en fantastisk virkning af ro i billederne. Man kan bedre koncentrere sig om motivet og kompositionen, når det ikke samtidig er en eksplosion af farver.

Denne udstilling tror jeg vil være en rigtig flot oplevelse at tage med.Hver søndag kl. 15 kan man komme med på en offentlig omvisning i udstillingen. Det ville jeg gøre, hvis jeg skulle se den, for man får altid noget ekstra med på den måde.

Se mere på udstillingens hjemmeside.

Skriv gerne en kommentar