For fuld udblæsning – kommende udstilling

Wienerventil, Périnet-ventil, pumpe-, dreje-, skiveventil. Det lyder måske som om, det i dag handler om en maskinfabrik? Nej det gør det ikke. Messingblæsere vil vide, hvad det handler om. Det er en udstilling på Musikinstrumenten-Museum i Berlin.

Udstillingen 200 Jahre Ventilblasinstrumente vises i anledning af museets 125 års jublilæum.

Jeg abonnerer på tidsskriftet MuseumsJournal Berlin, som fortæller om museernes samlinger og udstillinger. Det udkommer en gang i kvartalet, og det er vældig interessant stof, der er at læse hver gang. I den seneste udgave fortælles der bl.a. om to kommende og meget flotte kunstudstillinger, som jeg også nok skal skrive om senere. Se evt. mere om MuseumsJournal.

En anden artikl, jeg blev interesseret i, var den om opfindelsen af ventilen til messingblæseinstrumenterne. Der fortælles hele historien om messingsuppen, fra hornene kun blev brugt i militærmusik til de nu anvendes i die Kunstmusik, som det så smukt udtrykkes – nogle gang kan det tyske sprog præcisere bedre end alle andre sprog. Det er vel overflødigt at sige, at uden udviklingen af ventilerne havde vi ikke haft al den dejlige jazz-musik, for slet ikke at tale om Wagners, Strauss’ og Verdis musik. Der er jo som regel forstærkning af blæserne, når der er Wagner og Strauss på programmet, og man kan jo godt forestille sig, at de har været så begejstrede for at kunne bruge dette nye instrument, så de har sat lidt ekstra tryk på. Det skal dog lige siges, at der findes dejlig hornmusik fra før ventilernes tid – tænk bare på Mozarts hornkoncerter!

Det fortælles i artiklen, at de allerførste opfindere af ventiler til blæseinstrumenter var Heinrich Stölzel (1777-1844) og Friedrich Blühmel (1777-1845). De arbejdede samtidigt uafhængigt af hinanden og  lå en del i stridigheder inden de begge fik patent på ventilen, hvilket skete den 6. april 1818. Senere har andre videreudviklet på deres teknik, og det nævnes i artiklen, at Wienerphilharmonikerne den dag i dag spiller på horn med Doppeltrohrsventil, som netop er en videreudvikling fra 1830. Ventil-teknikken var afgørende for hornisterne, fordi det gav mulighed for at spille alle tonearter kromatisk, hvor hornet før kun havde naturtoner. Læs evt. mere på Wikipedia.

På udstillingen vises ca. 150 blæseinstrumenter med de forskellige ventil-teknikker. Udstillingen åbner først den 6. december, men jeg ved også, at mange planlægger ferie i god tid, så det gør vel ikke noget at omtale udstillingen allerede nu. Jeg ville i al fald se den og fordybe mig i ventilerne, hvis jeg skulle til Berlin i den tid, hvor udstillingen løber. Måske kommer jeg det, for den vises helt indtil april 2014.

Se hjemmesiden for Musikinstrumenten-Museum, som dog ikke endnu omtaler udstillingen. Læg også mærke til, at der spilles koncerter i museet.

Skriv gerne en kommentar