Fodbold-filmfestival

I går åbnede en helt speciel filmfestival i Berlin. Det er 9. gang at festilvalen 11mm Internationales Fussballfilmfestival finder sted. Festilvalen var til 13. marts. I dag åbnes fotoudstillingen Eine polnisch-ukrainische Fussballreise, som vises sammen med festivalen.

På festivalen vises film om fodbold fra mange lande og indenfor forskellige genrer. En af dem er Sepp Maiers We are the Champions fra fodbold VM 1990 i Italien. Der er derfor optagelser fra spillernes sejrsrus, som ikke før har været vist, fra omklædningrummet, f.eks. hvor de drikker øl med Helmuth Kohl. Rbb Abendshcau havde i går i et indslag om filmfestivalen og her taler reporteren kort med Sepp Maier. Se indslaget på Rbb Abendschau – vær opmærksom på, at det kun kan ses i en kort periode.

Blandt de mange andre film om store og små fodboldklubber, om fodboldfans, om trænere og om fodboldspillere, om fodboldspillet og fodboldheltenes betydning for store og små drenge verden over, er  også den danske film Fodbold er Gud med på festivalen. En anden og noget speciel film, som jeg vil fremhæve, er den tyske dokumentarfilm Die Todeself. Filmen er fra 2005 men begivenheden fandt sted i 1942 i Kiev, som da var besat af de tyske nazister. Der blev arrangeret fodboldkampe, hvor de tyske soldater spillede mod russiske fanger, som var fodboldspillere. De russiske fanger vandt og der blev arrangeret endnu en kamp, hvor  de russiske fanger havde fået at vide, at de skulle tabe. Men de vandt 5-3. Det fik efter hvad der fortælles grumme konsekvenser. Det er dog aldrig blevet helt opklaret, hvad det var, der skete. Men filmen kan nok være interessant at se.

Filmene vises i Babylon, som er en velbevaret biograf fra sidst i 1920’erne. Alene at se interiøret her, skulle være en oplevelse i sig selv.

For lige at hælde en lille dråbe malurt i bægret, synes jeg måske festivalen skulle have været lidt selvkritisk og også have vist nogle film om de problemer, som fodbold er årsag til. For så vidt jeg kan se, behandler ingen af filmene problemet med hooligans, som i nogle byer hærger gaderne og lægger beslag på politiet på kampdagene. Jeg har oplevet hovedbanegården i Hamborg med fodboldfans og politi i kampuniformer. Det var ikke rart. Herhjemme er det ikke bedre, og man kan undres over, at der ikke gøres noget mere drastisk ved problemet. Måske findes der ingen film om emnet, eller også har man bare valgt at tage de positive briller på, da man har udvalgt filmene.

På festivalen uddeles prisen Die goldene 11. Der er en publikumspris, så til filmforevisningen får publikum udleveret en stemmeseddel. Se mere om fodboldfestivalen på http://11-mm.de/

Skriv gerne en kommentar