Flere besøgende i Gedenkstätte Hohenschönhausen

Tagesspiegel fortæller i en artikel fra 3. januar, at publikum i stadig større tal besøger det tidligere Stasi-fænsel Gedenkstätte Hohenschönhausen. Det er her i dette fængsel, at nogle af de indlende scener i filmen Das Leben der Anderen (2006, instr. af Florian Henckel von Donnersmarck)  er optaget. Hvis I ikke har set den, så se den! Det er en fremragende film.

Hvis I er interesseret i at høre om forholdene i DDR, så skal I besøge stedet – her får i en dyster, men sober beretning om, hvordan diktaturets modstandere blev behandlet. Det er i de fleste tilfælde tidligere fanger, der viser rundt, så det er så tæt på kilden som man kan komme.  Det er klart, at den fortælling man får, er farvet af det menneskes oplevelser og lidelser, men de to gange, jeg har har været med på rundvisning, der må jeg sige, at rundviseren har forstået samtidig at holde det på et sagligt og upersonligt plan. Alligevel var jeg rystet, især efter den første omvisning – og jeg tror netop på grund af den meget saglige og objektive fremstilling. Jeg får faktisk gåsehud bare ved at skriv om det nu.

Når man bliver vist rundt, bliver man i modsætning til på mange andre museer opfordret til at tage billeder – her får vi fortalt om de anonymiserede biler, som bragte fangerne helt ind i fængslet, inden de kom ud af bilen og ikke anede, hvor de var. Desuden til slut et par billeder, der giver lidt at den dystre og tyngede stemning, man føler på turen rundt i fængslet.

Artiklen i Tagesspiegel beretter om et antal på 2,4 millioner besøgende siden stedet åbnede som Gedenkstätte i 1994. Og tallet er altså stadig stigende – især når det handler om det udenlandske publikum. I 2011 var der 35% flere forhåndstilmeldinger til rundvisninger end i 2010, fortæller lederen af Gedenkstätte Hohenschönhausen, Hubertus Knabe i artiklen. Ofte må interesserede gæster afvises, og derfor er en ombygning af stedet i gang, så der bliver bedre mulighed for at modtage et større antal besøgende. Man vil gerne kunne tilbyde rundvisninger i løbet af dagen også til dem, der ikke har bestilt på forhånd. I en af Stasis lagerhaller vil der blive indrettet en stor udstilling, og der vil blive et moderne besøgscenter med lokaler til arrangementer, seminarrum, boghandel og café. Det kan man også sige, at stedet i høj grad mangler nu – dog er der også nu et lille udvalg af bøger og mulighed for at sidde og drikke en kop kaffe.

Det er helt forståeligt at interessen for stedet er stigende, og efter min mening er det godt, at der bruges penge på at gøre stedet mere egnet til at modtage besøgende.

      Fotos: ©Kirsten og Robert B.Andersen

Læs artiklen i Tagesspiegel

Se hjemmesiden for Gedenkstätte Hohenschönhausen

 

Skriv gerne en kommentar