En ørn, to store løver, et søndagspørgsmål og et mindesmærke for genforeningen

Man siger, at historien gentager sig. Det kan forstås på flere måder. Ofte er det sådan, at hvis man hører en bestemt historie eller noget omtalt, så møder man det flere gange i tiden lige efter.

Sådan hænger det også sammen for mig, i hvert fald med hensyn til ørnen.

Da jeg var i Berlin i oktober, var jeg en tur på Märkisches Museum. Her sidder en ørn udenfor et af vinduerne – en kæmpe ørn i bronze. På en skærm vises en film om ørnen. Den historien om, at ørnen var blevet reddet fra en statue foran det gamle kejserslot i Berlin, da østtyskerne sprængte det i stykker.

Jeg fotograferede ørnen, for jeg tænkte, at sådan et billede ville jeg nok få brug for en dag. Og den dag er nu kommet. For i dag vil jeg henvise til en fortælling på rbb Abendschau sidste søndag. De har om søndagen altid et Sonntagsfrage fra seerne – et spørgsmål om noget der har med Berlin at gøre. Spørgsmålet sidste søndag var fra en ældre dame, som i 1940’erne var blevet fotograferet siddende på foden af en figur på en kæmpemæssig statue. Hun spørger, hvor det er, hun er blevet fotograferet.

Rbb’s journalister går igang med at finde ud af det, og det viser sig at være Kaiser-Wilhelm-Denmal, som stod foran det gamle slot. I indslaget vises også billeder af den. Det eneste af den statue, som blevet reddet er ørnen og de to kæmpestore løver, som nu står i Tierpark Berlin.

Det fortælles også i indslaget, at soklen til Kaiser-Wilhelm-Denkmal nu bliver genopført. Her skal der stå et stort mindesmærke for genforeningen af de to Tysklande.

Se det meget interessante indslag her.

Ørnen i Märkisches Museum. Foto: Kirsten Andersen
Ørnen i Märkisches Museum. Foto: Kirsten Andersen

 

 

 

Skriv gerne en kommentar