En niche i landskabet

Kupferstichkabinett på Kulturforum viser for tiden en udstilling med nogle helt specielle og 300 år gamle landskabsbilleder. Udstillingens titel er Experimente auf Papier. Farbradierungen von Hercules Seghers.

Så ved vi allerede at der er tale om den hollandske kunstner Hercules Seghers (c. 1590 – c. 1638). Og at der er tale om farveraderinger og eksperimenter på papiret. Seghers var nemlig den første kunstner, som på denne tid trykte i farver. Samtidig anvendte han en speciel raderingsteknik, som man den dag i dag endnu ikke helt har fået afkodet. Det er næsten som at høre om violinbyggernes hemmelige lakeringsteknikker – som i øvrigt foregår på nogenlunde samme tid.

Selve motiverne i Seghers’ billeder er atypiske for hans samtid, hedder det i Kupferstichkabinetts tekst til udstillingen. Men også det, at han eksperimenterede så meget med teknikken, har været med til at øge interessen for hans værker. Ofte er det jo først efter en kunstner er død, at hans værker bliver eftertragtede, men Seghers fik faktisk succes allerede mens han levede, og solgte til selveste Rembrandt.

Der er ikke så mange bevarede af Sehgers’ værker. Der kendes omkring et dusin malerier og 183 raderinger. Kupferstichkabinett i Berlin ejer 12 af disse, og fortæller på hjemmesiden, at de dermed har den største samling af slagsen i Tyskland og kvalitetsmæssigt den bedste i verden. Det er første gang samlingen udstilles, og den udstilles sammen med andre landskabsbilleder fra Seghers’ samtid.

En læser på berlin-nyt’s Facebook side har gjort mig opmærksom på denne udstilling. Jeg kendte ikke kunstneren før nu, så tak for det Trine. Hun fortæller også, at den tyske filminstruktør Werner Herzog er meget inspireret af Seghers. Herzog mener at Seghers’ billeder ikke kun er landskaber men sindsstemninger. Man kan finde fortællinger om Herzogs begejstring for Seghers på nettet,  bl.a. et samarbejde med Whitney Museum of American Art i 2012. Her kan man også høre Herzog fortælle om sin interesse for Segers ved at dowloade en lydfil.

Udstillingen vises til den 7. juli i år, så jeg skal nok lige omkring Kulturforum i maj også. Se mere om åbningstider m.v. på Staatliche Museen zu Berlin online.

Seghers er repræsenteret i Googles Art Project – her kan I studere en af hans raderinger nærmere. Den er dog ikke fra Kupferstichkabinetts samling, som ellers også er repræsenteret på Google Art Project.

Læs evt. selv om Herkules Seghers i Gyldendals Store Danske

Skriv gerne en kommentar