Dus med dyrene i Berlin

Nu er det snart sommerferie, og for jer, der vil holde ferie i Berlin med børn, er besøg i Zoogischer Garten eller en anden af Berlins dyreparker sikkert et hit. Der er to store zoologiske haver i Berlin. Zoologischer Garten er den kendteste, og det er den de fleste tænker på, når de siger zoologisk have i Berlin.  Mange husker sikkert Zoologischer Garten for isbjørnen Knut, som blev blev født her og opfostret af en dyrepasser, men som desværre døde kun 3 år gammel i 2011.

Der er imidlertid en anden stor zoologisk have i Berlin, nemlig  Tierpark Berlin-Friedrichsfelde GmbH. Den har jeg ikke besøgt endnu, men har hørt fra andre, at den også er flot at besøge. De to store zoologiske haver administreres under et og har fælles hjemmeside http://www.zoo-berlin.de/, hvor I kan finde alle oplysninger om åbningstider, billetter og aktuelle begivenheder.

Ud over de to store zoologiske haver er der akvarier og en lang række mindre parker med dyr, og hvor der ofte også er legepladser. F.eks. kan man i parken ved Märkisches Museum se tre levende bjørne (heldigvis i bur) – bjørnen er jo dyret i Berlins byvåben. Hvis I vil læse mere om dyreparkerne i Berlin så kig ind på http://www.berlin.de/tourismus/zoos-und-tierparks/. Her er de nævnt allesammen. Og her er den en række billedserier – bl.a. også Knut in memoriam. Endvidere findes der rigtig mange legepladser med bondegårdsdyr, som gerne vil klappes. Hjemmesiden berlin.de har også en liste over dem, den finder I her http://www.berlin.de/kultur-und-tickets/tipps/kinder/kinderbauernhoefe/

Elefanter i forårshumør. Zoologischer Garten, marts 2007. Foto: Kirsten Andersen
Elefanter i forårshumør. Zoologischer Garten, marts 2007. Foto: Kirsten Andersen

På Alte Nationalgalerie kan man også se dyr for øjeblikket. Der er dog ikke tale om levende dyr, men om bronzeskulpturerne i udstillingen Das individuelle Tier. Rembrandt Bugatti. 

Dyreskulptøren (eller “animalier’en”, som det også kaldes) Rembrandt Bugatti (1884-1916) fandt netop sine modeller til skulpturerne i zoologiske haver, dog ikke i Berlin men i Antwerpen og Paris, og han modellerede altid direkte foran dyrene.

Navnet Bugatti er kendt af de fleste (det vender vi tibage til) – men kunstneren Rembrandt Bugatti er det nok ikke. Med udstillingen ønsker man netop at hente kunstneren og hans fine dyreskulpturer frem af glemmebogen. Skulpturerne er dog eftertragtede samlerobjekter den dag i dag – og udstillingen med de ca. 80 dyreportrætter er for størstedelen også lån fra private samlere. Netop dyreportrætter, for det er ikke dyret som art, Rembrandt fremstiller, men det enkelte dyr, han står overfor med dets særlige karakter, udtryk og bevægelse. Man kan se nogle af skulpturerne på udstillingens hjemmeside, f.eks. en elefant med et meget venligt, nærmest smilende udtryk.

Som man ser af kunstneres leveår fik han et meget kort liv. Som kun 31-årig begik han selvmord – alle steder står der, at hans sind formørkedes “under indtryk af 1. verdeskrig”. 10 år efter Rembrandt Bugattis død anvendte broderen Ettore Bugatti en af hans elefantskulpturer som kølerfigur på sin Bugatti Royale. For som I nok allerede havde gættet, er Rembrandts broder ophavsmanden til bilen Bugatti. Udstillingen med bronzedyrene kan ses til den 27. juli. Læs mere og se en lille præsentationsfilm på udstillingens hjemmeside.

Skriv gerne en kommentar