DHM igen

Jeg har før skrevet om Tema-året i Berlin i år. 80 året for nazisternes magtovertagelse bliver markeret med udstillinger rundt i hele byen. Ønsket er at mindes og hædre de personer og befolkningsgrupper, der blev ofre for nazisternes brutale forfølgelser.

De fleste har hørt om forfølgelserne, i hvert fald, hvis man har en vis alder. Men det er helt passende, at trække personerne og forfølgelserne frem i lyset igen, for vi må lære af historien og undgå, at sådan noget skal kunne ske igen.

Berlin var i årene før 1933 blevet en metropol, som den er ved at udvikle sig til igen. Alt er muligt og det er her sker og dengang skete. Men forfølgelsen af næsten alle kunstnerne, gjorde at kulturen blev smadret. Langs Unter den Linden foran Lustgarten er placeret en række høje søjler med portrætter af disse personer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I tirsdags var jeg så inde og se udstillingen på Deutsches Historisches Museum, Zerstörte Vielfalt (den ødelagte mangfoldighed).   For det første er det gratis at se udstillingen, og den lille bog (knap 150 sider) er også gratis. Vil man have en audioguide med rundt er det også gratis. Fint tænkt, der skal ikke tjenes penge på at formidle fortidens historiske uhyrligheder.

Så man kan ikke sige at det er alle pengene værd at se udstillingen, men det er al den tid værd, som man investerer i den. Den er bygget op som en tur rundt i byen Berlin i  årene umiddelbart før og efter magtovertagelsen. Der fortælles om hvordan nazismen langsomt åd sig ind på samfundet og overtog al myndighed. Der fortælles også om, hvordan nazisterne styrede Olympiaden i 1936. Der blev begået mange forbrydelser, for at undgå, at det sande terrorsamfund blev afsløret overfor de internationale gæster. Man kan undre sig over, at det var muligt.

Noget af det, der gjorde et stort indtryk på mig, var en  dør til cellerne i et af SA’s fængsler, beliggende i Papestrasse. Det virkede stærkt at stå og tænke på, hvilke grusomheder, der er begået og hvor mange mennesker, der er blevet tortureret ihjel bag ved den dør.

Da jeg var i udstillingen, var der en gruppe store skolebørn, som havde fået til opgave at fortælle om en af udstillingens emner. Det var interessant at lytte lidt med på. Når eleverne havde præsenteret deres oplæg, kommenterede en medarbejder fra museet med de faktiske begivenheder.

Undervejs præsenteres med røde kvadratater nogle af de andre udstillinger under temaåret, der er at se rundt i byen – det drejer sig om 40 udstillinger. I alt er der godt 120 arrangementer året igennem.

Der er ingen grund til at gå uden om denne udstilling, hvis I besøger Berlin i år. Det hører ligesom med til historien om byen. Især hvis I skal besøge Berlin med skoleklasser.

Skriv gerne en kommentar