DDR i Fokus på DHM

Da jeg i 2006 besøgte det, der i dag er Stasi-Museum, købte jeg en bog, som fortalte om hele Stasi-apparatet. I den bog var der på de bageste sider en fortegnelse over alle de forkortelser, der var brugt i bogen. Og der var mange. Styret i DDR havde en stor forkærlighed for forkortelser. Måske ikke kun af praktiske hensyn, nogle gange var det ikke så afslørende med en forkortelse, som når alle ordene blev sagt. Men med så mange forkortelser grænsede det næsten til komiske, hvis ikke det var fordi, det egentlig var ganske alvorligt.

Deutsches Historisches Museum (DHM) har for nylig åbnet en udstilling om dette sproglige fænomen i DDR.  På udstillingen Fokus DDR bliver der udstillet ca. 250 genstande fra DDRs historie, som relaterer til de officielle forkortelser. Det er alt fra militæruniformer, dragter fra OL 1968 og til en graveko fra en brunkulsfabrik. Også genstande fra Palast der Republik er med på udstillingen. Denne udstilling kunne jeg godt tænke mig at se. Jeg har besøgt DHM flere gange og det er altid gode udstillinger, de laver. Denne udstilling varer til 25. november 2012, så det bliver måske til en juleudstillingstur, hvor jeg lige kan nå udstillingen.

DHM har i  sin udstilling fra den faste samling en stor afdeling om DDRs historie fra 1949 til 1990, som kan ses på samme indgangsbillet.

OBS! Det er muligt at få omvisning i udstillingen på dansk. En sådan omvisning skal bestilles på forhånd.

Læs mere på DHM’s hjemmeside.

Skriv gerne en kommentar