Clärchens Ballhaus i Auguststr.

I Auguststrasse ligger Clärchens Ballhaus. I huset kan man opleve en af de mange dansesale, hvor man i fordums tider kunne gå til te-dansant. Husets spejlsal er en af de ganske få bevarede af slagsen.

Allerførst om navnet Clärchens Ballhaus. Stedet hed oprindeligt Bühlers Ballhaus, for det var Fritz og Clara Bühler, som åbnede det i 1913.  Fritz døde i 1929 og fra da af og indtil 1967 førte Clara dansestedet videre. Den for tysk så typiske diminutivform chen og omlyd i ordets grundstavelse giver navnet Clärchen. Så er det på plads.

Det fortælles på hjemmesiden for Clärchens Ballhaus, at indtil 1944 blev der danset i to sale. I den nederste blev der “geschwoft” – et skønt tysk udtryk i øvrigt – og det betyder groft sagt, at man danser som man nu bedst kan. I den øverste prægtige spejlsal dansede det bedre borgerskab, som havde lært de rigtige trin.

Efter krigen blev spejlsalen lukket, mens der blev danset videre i den underste etage. Spejlsalen blev først genåbnet i 2005. Den står stort set uændret, er altså ikke restaureret, hvilket I også kan se af billedet her. Billederne her er et nogle af de mange, som en af berlin-nyts læsere, Per Gadegaard venligt har stillet til min rådighed.

Også nu bliver der danset i Clärchens Ballhaus, og der er avancementmuligheder for “schwofere”, for stedet tilbyder danseundervisning for alle. Der findes både deciderede kurser og undervisning på timebasis. Nogle dage tilbydes endda gratis undervisning for alle. Læs mere på http://www.ballhaus.de/tanzkurse.html.

Man kan også få salen at se uden at skulle ud på dansegulvet. Man spise  middag  i Gipsy Restaurant/Spejlsalen, og samtidig høre live musik ved Gipsy Swing. Næste gang det er muligt er den 31. oktober. Husk at bestille billet – se mere på  http://www.ballhaus.de/gipsy_restaurant.html.

En anden mulighed for at se spejlsalen er at gå til en af søndagskoncerterne. I aften bydes på klavermusik ved Mona og Rica Bard, som spiller firehændigt. På programmet er musik af Brahms, Wolfgang Rihm, Felix Mendelssohn Bartholdy, Georges Bizet og Maurice Ravel. Se mere på  http://www.sonntagskonzerte.de/

For nyligt, i forbindelse med 100 års jubilæet, er der udgivet en bog om stedets historie. Bogen “Marion Kiesow Berlin tanzt in Clärchens Ballhaus. 100 Jahre Vergnügen – eine Kulturgeschichte” kunne nok være interessant at få fingrene i. I kan læse mere om den og bestille den på http://www.claerchens-ballhaus-buch.de/files/01_zum_Buch/S01.html.

Skriv gerne en kommentar