Claire Waldoff forestilling på BKA Theater

Raus mit den männern aus dem Reichstag“! sådan lød en de slagfærdige sange, som den navnkundige Claire Waldoff (1884-1957) sang på kabaret scenen i begyndelsen af 1900 tallets Berlin. Og vi må jo sige, at verdenshistorien havde været megen dårligdom foruden, hvis det var blevet som hun sang.

Nu var det nok ikke ment så helt bogstaveligt. Men Kabaret- og revysangene har det jo med at spidde den politiske magt og hun lå også nok helt sikkert ude på venstrefløjen i de dage i Berlin.

De fleste tyskere vil nikke genkendende til navnet Claire Waldoff. Hun kom som ung kvinde til Berlin og stod for første gang på revyscenen i Linden-Cabaret i Friedrichstrasse. Med sit brandrøde hår, sin hvasse stemme og sin karakteristiske mandagtige klædedragt vakte hun opsigt, og hun var en man enten hadede eller elskede.

Hun blev et ikon i Berlin og er det vel stadig. Da jeg så udstillingen Berlin-Macher på Ephraim Palais sidste år, var hun også en af de 775 portrætterede Berlinere på udstillingen.

På BKA Theater spilles fra i aften og nogle aftener i december og 1. og 2. januar en forestilling om sangerinden. Det er skuespilleren Sigrid Grajek, der med sange og fortælling tegner et portræt af Claire Waldoff. Læs mere om forestillingen på BKA Theaters hjemmeside

I kan læse mere om Claire Waldoff på den tyske Wikipedia

I kan også høre hende synge “Raus mit den männern aus dem Reichstag” fra YouTube

Skriv gerne en kommentar