Britisk KZ-doku på Berlinalen

Da jeg sad og bladrede i min Berlinale App på min tablet, for at se hvilke film, der bliver vist på festivalen, dukkede der et billede op, som fik mig til at gå helt i stå. Det var et still-billede fra filmen „German Concentration Camps Factual Survey“ – en britisk dokumentarfilm om, da de allierede gik ind i KZ-lejren Bergen Belsen. Den blev vist på Berlinalen i tirsdags for første gang i sin helhed og i restaureret stand.  …Hvorfor for første gang? Det måtte jeg vide noget mere om. Filmen er selvfølgelig ikke en af konkurrence-filmene, men en af de mange film, som i kraft af sin særlige karakter er interessant at vise for filmfolk og -presse.

I Tagesspiegel kunne man i tirsdags læse en artikel om filmen og historien om den. Her fortælles det, at bl.a. Alfred Hitschcock fik til opgave at redigere og klippe filmen, så den kunne vises for tyskerne og anskueliggøre dem, “hvad de var skyld i”. Men filmen kom af politiske grunde til at ligge i arkivet, de vestallierede valgte ikke at vise den. Tagesspiegels artikel angiver som grund, at de vestallierede på det tidspunkt havde brug for Vesttyskland som forbundsfæller mod Sovjetunionen, og at de anså det for  vigtigere end en genopdragelse af tyskerne.

Allerede på Berlinalen i 1984 blev vist dele af filmen, som har været opbevaret på Imperial War Museum i London. Også dengang undrede man sig over, at filmen ikke havde været vist før. Kun klip fra den havde været vist, når der blev fortalt om KZ-lejre generelt. Læs artiklen i Tagesspiegel.

I et Berlinale-klip på Kulturradio vom rbb fortælles, at Hitschcock var så chokeret, da han havde set filmen, at han ikke viste sig i filmstudiet i flere dage. I samme klip fortæller restauratoren af filmen – en medarbejder fra Imperial War Museum – hvorfor der ikke bliver vist klip fra filmen i TV og på nettet i forbindelse med forevisningen på Berlinalen. Man må tænke på, at ofrene har familie og, at man skal omgå dette med værdighed, siger han. Filmen skal ikke bare blive sensation og et billedtæppe til omtaler af KZ-lejre generelt. Berlinalen selv viser også kun still-billeder på deres hjemmeside. Ud fra beskrivelserne af filmen, forstår man – som det også bliver sagt,  dem som ser filmen aldrig kan glemme billederne igen. Hør og se om filmen på Kulturradion vom rbb. (klippet bliver sikker ikke liggende så længe)

Det undrede mig, at vi på et af still-billederne ser smilende og glade børn, som ikke ser så udhungrede ud, som vi er vant til at se på billederne fra KZ-lejrene.  Bl.a. det får vi en forklaring på ved at læse historiker Anders Bager Eriksens lange og interessante artikel om Bergen Belsen.  Anders fortæller i sin artikel også, at det var her Anne Frank døde – det vidste jeg faktisk ikke.
Læs Anders’ artikel om Bergen Belsen

Skriv gerne en kommentar