Berlin-motiver med 100 års mellemrum

Fra på lørdag den 24. maj viser Märkisches Museum fotoudstillingen Berliner Ansichten.  Fotografien von Max Missmann und Jochen Wermann 1904–2014. På udstillingen vises billeder fra Berlin, optaget af to fotografer med 100 års mellemrum.

Den ene fotograf er Max Missmann (1874-1945), som var fotograf for arkitektur, illustration, landskab og teknik, og som regnes for en af de mest betydningsfulde fotografer i den første halvdel af det 20. århundrede. Hvis man googler Max Missmann og vælger billeder, vælter det frem med flotte fotografier fra Berlin. Til gengæld kan jeg ikke på nettet finde nogle steder, hvor man se hans billeder i en registreret oversigt. Men google’s Billeder, kan man så fornøje sig med. Læg også mærke til billederne af forsiderne af de bøger, som er udgivet med fotografier af Missmann – Altberlin, Das grosse Berlin og Berliner Bahnhöfe. Prøv lige at se dette foto fra Unter den Linden/Friedrichstrasse fra 1907 – så flot det er!

Den anden fotograf, Jochen Wermann (f. 1950) har omkring 100 år senere opsøgt de samme motiver, som Missmann fotograferede. Og det er udstillingens tema – at vise stederne i Berlin før og nu skildret af de to fotografer. Det må være interessant at se, synes jeg. Wermann brugte  næsten et år på projektet med nye optagelser fra Mitte, Kreuzberg og Charlottenburg. “Nogle gange kunne man slet ikke genkende noget som helst, som f.eks. på Bayerischer Platz“, udtaler Wermann. “Men det er så også interessant i sig selv“, fortsætter han.

I forbindelse med udstillingen udkommer en bog med fotos og tekster om stederne i Berlin før og nu – og bogen er samtidig en inspiration til at læseren selv går på opdagelsesrejse.

Udstillingen vises til 31. august. Den ville jeg nu gerne se, men jeg når det ikke – så vil jeg håbe, at jeg kan købe bogen senere.

Se mere info om udstillingen på  hjemmesiden for Märkisches Museum.

Skriv gerne en kommentar