Berlin 1937 og Kejserpanoramaet

På Berlinturen her i begyndelsen af december lykkedes det mig at få set udstillingen Berlin 1937 i Märkisches Museum, som jeg har skrevet om tidligere her.

Udstillingen viser dagliglivet i Berlin i 1937, altså for 80 år siden. Det er tiden, hvor nazismen lige så stille overtager tyskernes hverdag, og hvor man kunne leve et nogenlunde normalt liv, vel at mærke, hvis man ikke var jøde, kommunist eller tilhørte andre grupper, som ikke var accepteret i diktaturet. Samfundet virkede normalt på overfladen. Det er netop denne tid, hvor det bliver afgørende for tyskerne og hele verdens skæbne, at det ikke lykkedes nogle at få taget magten fra nazisterne igen i rette tid.

Udstillingen er sat godt op. Ikke spektakulært,  men ordnet i temaer og formidlet med plancher og tekster på små skærme, hvor man behændigt selv kan vælge, om teksten skal være tysk eller engelsk. En af vagterne supplerede endda med en længere introduktion til udstillingen, og hvordan det var bedst at gå den igennem. Overraskende for mig var hans fortælling om øvelser med bombardementer, hvor tyskerne selv fløj ind over byen og fingerede et bombeangreb, altså i året 1937. Befolkningen skulle trænes i at gå i beskyttelsesrum osv. I udstillingen var der også fotos og beskrivelser af det. Det har altså ikke været noget, der overraskede det nazistiske styre, at der ville komme bombeangreb på  civilbefolkningen. Det havde de taget med i beregningen. Uhyggeligt, synes jeg.

Læs mere om udstillingen her. Vises til 25. februar 2018.

Inden vi gik fra Märkisches Museum var der noget, jeg ville vise Flemming, som også gjorde mig behageligt selskab på denne Berlintur. Det var Kaiserpanoramaet. Jeg har set det tidligere og synes det var en speciel oplevelse. Jeg har også skrevet om det før her på berlin-nyt:

….Kaiserpanorama på Märkisches Museum. Fra den 12. februar kommer der ny billedserie og det er denne gang billeder fra Alt-Berlin, dvs. Berlin i tiden omkring 1900. Hvor kunne jeg godt tænke mig at se dem! Jeg har tidligere set billeder i Kaiserpanorama og det er en helt fantastisk  virkning, som om landskabet eller byen ligger lige foran en. Tænk at se Berlin med det gamle slot! Og Unter den Linden og Friedrichstrasse anno 1900! Det er jo ikke som at se et billede i en bog, det er næsten som at være der. Læs mere om den nye billedserie i Kaiserpanorama her, hvor I også kan læse om de andre udstillinger på Märkisches Museum. Læg mærke til ordet “Kling” i den tyske tekst. Når I sidder ved Kaiserpanoramaet, vil I blive helt klar over meningen med det 🙂

Nu fik jeg billederne at se. Og Flemming var også ret begejstret for at se de gamle billeder fra en svunden tid – mens Berlin endnu var uberørt af krig og ødelæggelse. Hvis I ser billederne sammen med en anden person, som sidder ved siden af jer, så vær opmærksom på, at I ikke ser de samme billeder. Billederne skifter til næste plads, når Kling’et lyder.

Læs mere om Kaiserpanorama fra et tidligere indlæg her.

Sidst men ikke mindst vil jeg huske at sige, at man føler sig rigtig velkommen på Märkisches Museum. Personalet er glade og smilende og tager venligt og uhøjtideligt imod en. Spørger man om noget, møder man stor hjælpsomhed. Man føler sig ganske enkelt godt tilpas.

Skriv gerne en kommentar