Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny i Komische Oper

Den 11. juni spiller Komische Oper en af Brecht og Weills mest berømmede operaer Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny.

Det er næsten et must at gå ind og se den! Det er Berlin! Operaen havde ganske vist premiere i Leipzig i 1930, men året efter blev den opført i Berlin – og indtil 1933 var Brecht og Weill de hotte navne i Berlins teater og musikverden.

Mahagonny-operaen er en parabel over kapitalismens grimme sider og dens tag i os mennesker. I operaen beskrives markedsmekanismens beskidte træk. Mahagonny er en fiktiv by i en amerikansk ørken, en by, hvor alle utilfredse slår sig ned og hvor det kun handler om at spise, hore, bokse og drikke. Med andre ord om menneskets mest basale og instinktive handlinger. Den største synd er at være uden penge – og det medfører dødsstraf. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men vi kan vist alle genkende noget i vores realverden, ikke?

Operaen er et af Brecht og Weills bedste samarbejdsprojekter – i hvert fald set fra nutidens synspunkt. I samtiden var musikken nok en skærende kontrast til det samfundskritiske og helt seriøst ment politiske indhold, og der opstod stor uenighed mellem Brecht og Weill i forbindelse med opsætningen i Berlin. Musikken blev som bekendt ekstrem populær og er nærmest blevet evergreens. Moon of Alabama f.eks.,  som mange sikkert også kender med The Doors: Oh show me the way to the next whiskeybar. Sangen Die Liebenden er så skærende smuk – men teksten beskriver den evige kærlighed som en illusion , som også kan købes for penge. En anden kendt sang er Denn wie man sich bettet, so liegt man – man ligger som man har redt. Det kan vi jo også godt genkende…

Da operaen havde premiere i Leipzig blev der stor skandale – man var ikke vant til at en opera var så skarp politisk og kritisk. Det var næsten den bedste anerkendelse Brecht kunne tænke sig, – altså skandalen. Opsætningen på Komische Oper er blevet meget rost – jeg har desværre ikke selv set den – men jeg så deres opsætning af Brecht og Dessaus Die Verurteilung des Lukullus og det var forrygende godt.

Se mere på Komische Opers hjemmeside

Hør på YouTube: Moon of Alabama (Max Raabe og Palastorchester) og Wie man sich bettet so liegt man (Hildegard Knef)

Skriv gerne en kommentar