Alexander von Humboldts originale rejsedagbog udstilles på Staatsbibliothek

Her gælder det om at være hurtig. Hvis I er i Berlin og vil se dette vigtige og sjældent tilgængelige originale dokument, så er det lige nu – i dag og i morgen i skal være på pletten – Staatsbibliothek, Kulturforum.

Jeg opdagede på Twitter, at Staatsbibliothek fra 4.-6. december udstiller Alexander von Humboldts rejsedagbog fra rejserne i mellem og sydamerika i årene 1799-18o4. Rejsen kaldes også “den anden opdagelse af Amerika”.

Det er netop 1 år siden, at Stiftung Preußischer Kulturbesitz købte Alexander von Humboldts “Amerikanische Reisetagebücher“. Der er fri entré og der er rundvisning i udstillingen i dag kl. 15 og i morgen lørdag kl. 11 og 14.

En pressemeddelelse på Staatsbibliotheks hjemmeside fortæller om dagbøgernes omskiftelige tilværelse og man tænker, at det var godt, de blev købt af SPK for et år siden. Der nævnes ingen pris nogen steder, men der blev givet store offentlige tilskud og støtte fra mange private fonde og firmaer, så dagbøgerne har været temmelig dyre.

Rejsedagbøgerne blev erhvervet fra efterkommere efter Wilhelm von Humboldt og ejerne af slottet Tegel. Men før da havde bøgerne været udenlands. Russerne tog i 1945 bøgerne med til Moskva, hvor de befandt sig på Lenin-Biblioteket indtil 1958. Da afleverede den sovjetiske regering en større portion kultur-krigsbytte, og rejsedagbøgerne kom tilbage til Deutsche Staatsbibliothek i Østberlin  Efter genforeningen kom de i SPK’s besiddelse, som gav dem tilbage til den oprindelige ejer. Bøgerne blev dog opbevaret i Staatsbibliothek som depositum. Og sidste år i december blev de altså købt af SPK.

Det er klart, at sådanne rejsedagbøger, ført af en af Tysklands største videnskabsmænd gennem tiden er et vigtigt historisk dokument og et nationalt klenodie. Dagbøgerne udforskes  i disse år i et samarbejdsprojekt mellem Universität Potsdam og Staatsbibliothek zu Berlin. Og det er i denne forbindelse, at bøgerne nu præsenteres for offentligheden i 3 dage.

Se mere info om åbningstider og sted på Staatsbibliotheks hjemmeside.

 

Skriv gerne en kommentar