65 års tysk Grundlov 23. maj – Fri entré på DHM

Norge har lige gjort det med stor festivitas i anledning af 200 året for deres grundlov og snart skal vi gøre det – fejre vores grundlov. Det er der god grund til. Grundlaget for at være fri borger i en fri stat er, som vi dagligt mindes om i pressens skildring af begivenheder rundt i verden, ikke nogen selvfølgelighed.

På fredag den 23. maj er det 65 år siden grundloven for Forbundsrepublikken Tyskland blev underskrevet. Forbundsrepublikken Tyskland blev grundlagt i 1949 fire år efter afslutningen af anden verdenskrig. Samtidig blev Tyskland som bekendt delt i en Vesttysk og en Østtysk stat, henholdsvis administreret af de vestlige allierede og Rusland. Grundloven for Vesttyskland fra 1949 kom ved genforeningen i 1990 til at gælde for det samlede Tyskland.

65-års jubilæet bliver markeret på Deusches Historisches Museum (DHM) med fri entré og rundvisninger hele dagen. Her er det flotte på program, som I kan deltage i ganske gratis.

Kl. 11, 14 og 15 er der rundvisning på tysk med overskriften Einigkeit und Recht und Freiheit – 65 Jahre Grundgesetz (Enighed og Ret og Frihed – 65 års Grundlov), kl. 12 er der rundvisning på engelsk i samme tema.

Kl. 13 er der rundvisning på engelsk i Highlights i den faste samling om tysk historie, kl. 14  er der rundvisning på tysk med med samme tema.

Kl. 14 er der igen rundvisning på tysk med temaet  Grundloven, og kl. 14 er der også en rundvisning på tysk i særudstillingen Farbe für die Republik – som jo handler om DDR.

Kl. 15 er der endnu en rundvisning om Grundloven – denne gang også på tysk

Det skulle nok være muligt at nå en af rundvisningerne i løbet af dagen. Jeg ville bare tage den på tysk, men kniber det med at forstå tysk, skal I selvfølgelig tage den/de engelske.

Deutsches Historisches Mueum er et fantastisk sted. Altid gode og veltilrettelagte udstillinger. Man kan bruge hele dagen der – der er i øvrigt også en udmærket café.

Læs mere på DHM’s hjemmeside.

Skulle I have lyst til at studere den tyske grundlov nærmere, så kan I gøre det på Deutscher Bundestags hjemmeside – I kan sågar downloade den som pdf – der er 50 sider.

Se Konrad Adenauer underskrive Grundloven den 23. maj 1949.

 

Skriv gerne en kommentar