100 % Tempelhof

I søndags stemte Berlinerne ikke kun medlemmer ind i Europaparlamentet. De skulle ligesom vi danskere tage stilling til en ting mere. Eller faktisk to ting mere. De skulle stemme om to forslag vedr. Tempelhof, den tidligere lufthavn, som nu hedder Tempelhofer Freiheit.

Det ene forslag var stillet af Senatet i Berlin og gik ud på, at der skulle bygges i yderområderne – dels boliger til priser, som alle kunne betale og dels et nyt Zentral Landesbibliothek for Berlin. Det andet forslag var en såkaldt Volksentscheid, som på grundlag ef en underskriftsindsamling ønskede, at der ikke skal bygges noget som helst på Tempelhof-området.

Det endte, som mange af jer sikkert allerede har hørt, med at det sidstnævnte forslag  – eller det var jo nærmest et krav – blev vedtaget.

Tagesspiegel har en artikel i dag, hvor man i de mange kommentarer ser, at der stadig er stor interesse og debatlyst om emnet. Og det skulle ikke undre mig, om der ikke med tiden alligevel bliver bygget lidt hist og her på det store område. Nu skal bølgerne efter afstemningen nok lige lægge sig, så sker der nok noget. For hvis Berlin ellers skal ligne sig selv, så er der jo ikke så meget, der bliver ved med at være, som det altid har været.

I kan læse om fænomenet Volksentscheid i folderen Direkte Demokratie in Berlin, hvis I vil vide mere om det. Det er lidt indviklet at beskrive på få ord, men kort sagt drejer det sig om borgernes medbestemmelsesret i en lidt mere formaliseret og mere udstrakt grad end blot underskriftsindsamling. I kan også læse om den specifikke Volksentscheid Tempelhofer Feld, som der blev stemt om,på hjemmesiden 100% Tempelhofer Feld.

Læs også artiklen i Tagesspiegel.

Også Rbb Abendschau behandler selvfølgelig resultatet vedr. Tempelhof. Der var i går aftens bl.a. et interview med Klaus Wowereit og en meget interessant betragtning fra Pascal Thibaut, som har været fransk korrespondent i Berlin gennem 20 år.

Skriv gerne en kommentar