1. verdenskrig i farver

En overskrift i RSS Feeden fra Tagesspiegel fangede min opmærksomhed: Postkarten aus der Hölle (Postkort fra helvede) med undertitlen Farvebilleder fra 1. verdenskrig. Overskriften gælder en artikel om en udstilling i Willy Brandt Haus i Berlin, hvor der vises 93 farvebilleder fra slagmarkerne i 1. verdenskrig. Det lyder jo nærmest utroligt, væmmeligt, men også interessant. Jeg blev i hvert fald nysgerrig.Så jeg klikkede mig videre til artiklen.

Først tænkte jeg, at det jo måtte være farvelagte billeder, så god ser kvaliteten ud på de fotografier som er gengivet i artiklen. Men det er altså ægte farvebilleder, der bliver vist på udstillingen. Artiklen fortæller om teknikken, som blev opfundet af brødrene Lumière i 1904, nemlig glasdiapositivet. Det er jo ellers sorthvide film og fotografier, som vi forbinder dokumentationen over 1. verdenskrig med. Så optagelser fra skyttegravene i farver kan godt virke chokerende, som journalisten skriver i artiklen. Det rykker lidt nærmere på i tid og virkelighedsopfattelse. Man kan dø af at være i krig, og i 1. verdenskrig døde 9 millioner soldater, og 5 millioner blev meldt savnede (Gyldendals Den store Danske)

Belysningstiden for at optage et farvefoto med den pågældende teknik var 60-80 gange højere, end den tid, som var nødvendig ved tidens gængse sort-hvid optagelser. Derfor var det umuligt at optage deciderede kampscener. De fleste billeder viser ødelagte slagmarker eller landsbyer, soldater der hviler efter et slag – nogle af dem for evigt, mens fjenden udmattet sidder og kigger på få meter væk. Der er bortset fra en undtagelse ikke tale om krigsromantik, og de fleste af billederne blev ikke offentliggjort før 1918. Undtagelsen er optagelser af  Hans Hildenbrand, som ud over at være krigsfotograf også producerede postkort. Og han udnyttede sin adgang til krigsskuepladsen til at fremstille den falske soldaterromantik til sine postkort.

Anledningen til udstillingen er selvfølgelig 100 år for udbruddet af 1. verdenskrig. Den vises som sagt i Willy Brandt Haus – der er gratis adgang, men husk et “Ausweis”, tag jeres pas med – der er kontrol ved indgangen. Udstillingen er lukket langfredag, men ellers åben i påskedagene. Se mere på http://www.willy-brandt-haus.de/.

Læs artiklen i Taggesspiegel.

 

Skriv gerne en kommentar