„Freude, schöner Götterfunken!“

Det var Arthur Nikisch (dirigent for Berlinerfilharmonikerne 1895-1922), der grundlagde idéen med at bruge Beethovens 9. symfoni med Schillers Ode an die Freude i slutsatsen som nytårskoncert. Det var i 1918 ved slutningen af 1. verdenskrig. Koncerten begyndte kl. 23, således at sangen med Schillers tekst kunne begynde præcis ved midnat. Ordene “Alle Menschen werden brüder” var dengang højaktuelle og var med til at skabe håb om fred i verden. Beklageligvis må vi konstatere, at ordene er ligeså aktuelle i dag. Siden 1985 har melodien været den officielle hymne for den Europæiske Union. Orkesterarrangementet til det brug er såmænd af selveste Herbert von Karajan (dirigent for Berlinerfilharmonikerne 1954-1988).

I år opføres  Beethovens 9. symfoni i Konzerthaus i Berlin den 30. og 31. december af Rundfunkchor Berlin og Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin under ledelse af Marek Janowski. Sikke en festlig måde at indlede nytårsaften på!

I kan bestille billetter på  Rundfunkchor Berlins hjemmeside.

Se Schillers tekst til Ode an die Freude på Wiki Source og læs om digtets historie og anvendelse på Wikipedia

Hvis I nu ikke er til Beethoven og korsang, så er der et væld af nytårskoncerter at vælge imellem på Classictics koncertliste. Jeg har fundet koncerterne frem for 30. og 31. december, men hvis I klikker på logoet ude til højre, kan I selvfølgelig også surfe efter koncerter på andre datoer.

Skriv gerne en kommentar