Mindeudstilling for arbejderopstanden i 1953

På hjørnet af  Wilhelmstraße/Leipziger Straße ligger den store bygning, som engang var Görings Luftwaffeministerium, senere DDR’s regeringsbygning og hvor det tyske finansministerium nu har til huse.

Bygningen er tynget af historie, og det bliver formidlet meget dygtigt af de nuværende beboere.

I anledning af den kommende 60-års dag (17. juni) for DDR-arbejderopstanden i 1953 – hvor bygningen var målet for demonstrationen i Berlin – er der netop åbnet en plakatudstilling på søjlerne i arkaden med det store væg maleri. Plakaterne fortæller i billeder og tekst om baggrunden for opstanden og om hvordan den udviklede sig fra at være en protest blandt arbejderne på Stalinallée i Berlin til at blive en opstand mod SED-diktaturet i hele landet. Udstillingen vises i Berlin indtil slutningen af august, og skal også vises rundt om i hele Tyskland.

Udstillingen er tilrettelagt af Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur og Bundesfinanzministerium. Ophavsmænd til plakaterne er historikeren Dr. Stefan Wolle  og grafikeren Dr. Thomas Klemm.

Gå en tur omkring Wilhelmstrasse og se udstillingen – læg også mærke til det store fotografi som ligger und glas foran bygningen. Det ligger der permanent som en kontrast til den lidt tåbelige frise om det lykkelige DDR.

Se mere om udstillingen på hjemmesiden for Bundesstiftung zur Aufarbeitung

Se en lille video fra arbejderopstanden foran bygningen i Wilhelmstrasse på Bundesfinanzministeriums hjemmeside.

Hele historien om DDR-opstanden i 1953 kan I læse mange steder, f.eks. på Wikipedia.

Skriv gerne en kommentar