Læseplads Bebelplatz

Bebelplatz var stedet, hvor nazisterne i 1933 brændte bøger af de forfattere, som de anså for farlige og fjendtlige mod styret. På pladsen kan man under jorden gennem en glasplade se en række tomme reoler, som skal minde – vel ikke begivenheden – men de forfattere, som på den måde blev desavoueret af nazisterne. Nu bliver det pay-back time.

Fra 1. – 4. maj bliver der indrettet åben læseplads på Bebelplatz. Over 3000 bøger fra alle genrer og bekvemme læsestole bliver stillet op til fri afbenyttelse. Man kan ganske enkelt bare finde sig en bog og sætte sig at læse om lige det, man har lyst til.

Det er ofte en velkommen ting for trætte fødder på en storbyferie, at man lige kan sætte sig og hvile sig. Og der synes jeg for øvrigt at Berlin udmærker sig frem for f.eks. Paris. I Berlin findes der er næsten altid et sted, man sætte sig, en bænk, en plæne en kajkant, en trappe osv. Og nu er der så også dette specielle arrangement i begyndelsen af maj, hvor man oven i købet kan blive lidt klogere på dette eller hint, mens man sidder og hviler sig. Hvad kan man forlange mere?

Man kan bruge læsepladsen fra kl. 9 og indtil mørket falder på. Der findes også varme tæpper til de kølige dage.

Den gode idé med sådan et offentligt læsearrangement er dog ikke opstået i Berlin. Stadtlesen, som det hedder, stammer fra Østrig og arrangeres i 26 europæiske lande. Men det er nok ikke tilfældigt, at man i Berlin vælger netop Bebelplatz til arrangmentet. Der er ligesom noget at råde bod på omkring bøger og fri læsning netop på dette sted.

Det var nyhedsmailen fra Visit Berlin, der gjorde mig opmærksom på læsearrangementet. Se mere om det på hjemmesiden for Stadtlesen.

Og hvorfor hedder pladsen nu Bebelplatz? Bl.a. det kan I læse i Anders Bager Eriksens artikel på hans hjemmeside historiskerejser.dk

Skriv gerne en kommentar