Fortidens instagram i Martin-Gropius-Bau

Fra i dag viser Martin-Gropius-Bau to fotoudstillinger, som kommer på listen over, hvad jeg skal se i Berlin til efteråret.Den ene er udstillingen Die Welt um 1914. Farbfotografie vor dem Großen Krieg. Udstillingen vises til 2. november. Den anden er Walker Evans. Ein Lebenswerk , som vises til 9. november.

Udstillingen Die Welt um 1914. Farbfotografie vor dem Großen Krieg viser omkring 160 farvefotografier fra Albert Kahns arkiv. Den franske bankier Albert Kahn (1860 – 1940) var begejstret over fotografiets opfindelse, og han engagerede fotografer til at tage fotografere hverdagsscener, folk i typiske klædedragter og kulturhistoriske monumenter fra Europa, Asien og Afrika til sit arkiv. Det må være meget interessant at se disse glimt fra verden for 100 år siden. F.eks viser billedet til udstillingsomtalen en præst i ceremonidragt ved indgangen til det Himmelske Fredspalads i Kina, optaget 1913. Se billedet på hjemmesiden for udstillingen. 

Kahns tanke var også at fremme freden i en tid, hvor der var tydelige tegn på oprustning til 1. Verdenskrig. Hvis landenes befolkning kendte til hinanden, ville der måske opstå respekt, og ønsket om at bekrige hinanden ville forsvinde. Det fik han som bekendt desværre ikke ret i.

Ca 70.000 fotografier er bevaret i Kahns samling, og de 160 udvalgte til denne udstilling er optagelser af Adolf Miethe(1862-1927) og Sergej M. Prokudin-Gorskii (1863–1944). Læs mere om udstillingen og de to fotografer på udstillingens hjemmeside.

Fra en anden verdensdel, nemlig USA, viser Gropius-Bau fotografier af den berømte fotograf Walker Evans (1903 – 1975). Hans ca 200 fotografier på udstillingen viser bl.a hans berømte dokumentation af fattigdommens Amerika, depressionen i 1930’erne. Som udstillingens titel Walker Evans. Ein Lebenswerk angiver, er billederne på udstillingen fra perioden 1928-1974.

Evans’ dokumentariske stil er ikonisk, mange vil tænke på hans optagelser af amerikanske farmerfamilier, optagelserne i Subway’en osv. Men på udstillingen er også optagelser fra Cuba og Tahiti og fra opgaver til tidsskrifter, bl.a. optagelser fra London og Nova Scotia. Læs meget mere på udstillingens hjemmeside.

Man kan vel næsten sige, at de to udstillinger viser eksempler på fortidens instagram. Det med at tage billeder fra sin egen og andres hverdag og vise det frem er ikke nogen ny opfindelse.

Skriv gerne en kommentar